Brein op bezoek

8 May, 2008 (14:47) | Business as usual

Naar aanleiding van het eerdere contact met Stichting Brein, is vandaag Tim Kuik en collega Okke op bezoek geweest bij i3d. Een interessante discussie volgde op het terrasje bij Dudok (een dag eerder nog de plek voor de WHT modmeet/beerfest).

Het standpunt van i3d is helder: als ISP kan je onmogelijk de content van je klanten filteren op illegaal aangeboden bestanden als films en muziek. Dit is zelfs niet gewenst en niet acceptabel: de privacy van je klanten moet gewaardborgd blijven.

Brein gaat hierin in grote lijnen mee, echter wijzen zij erop dat hun doel de eigenaar van de betreffende illegale website is. Daarvoor is echter medewerking van de hoster nodig, via de rechter of via goodwill, gezien de personen in de wereld van dit soort sites er veel  aan doen om zelf onbekend te blijven.  Het privacy standpunt van de ISP is volgens Brein niet correct gezien het vaak om professionele websites gaat, die draaien als een bedrijf. Privacy wetgeving is verschillend voor personen en bedrijven.

Waar zit nu het probleem: de eigenaren van de sites willen anoniem blijven en de ISP’s werken liever niet mee (want dit jaagt klanten weg). Vandaag hebben wij een oplossing geintroduceerd aan Brein: i3d heeft een ‘mediation’ website gestart. Hierop kan een copyright houder of vertegenwoordiger contact opnemen met de betreffende i3d klant die een copyright zou schenden. De privacy van onze klanten is maximaal gewaarborgd. Het systeem werkt als volgt:

  • Anti-piracy organisatie dient een initieel verzoek in
  • i3d beoordeeelt dit verzoek en koppelt dit als een mediation ticket aan de klant.
  • De verzoekende partij kan via het mediation portaal direct met de klant communiceren maar ziet niet wie de klant is noch enige informatie die direct naar deze klant kan leiden
  • Onze klant ziet dit als een ticket in ons controlpanel en kan reageren en communiceren met de verzoekende partij
  • De twee partijen hebben nu de mogelijkheid om er samen uit te komen, de klant heeft echter geen plichten om hieraan mee te werken noch om zijn contactgegevens bekend te maken
  • De verzoekende partij kan het ticket laten ‘escaleren’ waarna i3d zal proberen te bemiddelen, mocht dat niet lukken, dan kan de verzoekende partij een gerechterlijke procedure starten

Dit systeem is vandaag voorgelegd aan Brein en een eerste case zal morgen worden ingevoerd. Ik ben benieuwd welke i3d klant de primeur krijgt 😉

Internationale samenwerking

Het internationale karakter van dit soort websites speelt ook mee: de sites zijn vaak eigendom van mensen of bedrijven uit het buitenland. Dat er tegenwoordig goed wordt samengewerkt tussen Brein en vergelijkbare instanties uit het buitenland blijkt wel uit het feit dat een van onze klanten bezoek kreeg van de anti-piracy unit in India. Volgens deze klant, ook een ISP, ging de zoektocht daarna weer verder naar Hongkong. Het spoor naar de website eigenaar is soms eindeloos.

Op de vraag waarom ze niet de geldstroom afsnijden van illegale sites (advertentie inkomsten) kwam het antwoord dat dit soort sites vaak deels eigendom zijn van de organisaties die veel adverteren op de site. Een voorbeeld is een torrenttracker met veel webcam-girl advertenties.

Het gesprek is daarna verder gegaan op p2p en usenet, beide bekende plaatsen voor uitwisseling van minder legale content. Hoe Brein juridisch het usenet wilt aanpakken is voor mij onduidelijk. Mijn grote vraag is: wie beheert usenet en wie moet je verantwoordelijk maken voor deze content? Misschien is usenet te vergelijken met een site als YouTube. Een automatische filter zal dadelijk het vuile werk moeten doen, maar of dat in de praktijk haalbaar is moet nog blijken. NFO sites en usenet indexeerders lijken in ieder geval wel veilig.

Bij torrenttrackers is het weer anders: hier kan je makkelijk een centraal punt afsluiten om de bron te pakken. Nu doet Brein dit regelmatig met succes in Nederland, maar in hoeverre werken buitenlandse organisaties hieraan mee? Nederland is een tijd lang een hotspot geweest van torrent sites, zal dit niet naar Oost-Europa en later naar Azië verschuiven?

Notice and Take Down

Tot slot is er nog gepraat over de NTD gedragscode die binnenkort wordt gepubliceerd. Voor ISP’s is het zeer fijn als er op juridisch gebied snel meer duidelijkheid komt. In de begleidende brief van het NICC wordt al aangegeven dat de gedragscode op zich niet voldoende bestaansrecht heeft. De gedragscode moet worden nageleefd en onderhouden worden waarbij het NICC aangeeft uit te gaan van “de verantwoordelijkheid van partijen die zich uitspreken tegen illegaliteit op internet“. Ik vrees echter dat er enkele rechtszaken nodig zijn om voldoende jurisprudentie te creëeren voordat hosting-Nederland hier serieus mee aan de slag gaat. Ook kan DHPA en ISPConnect hier een inhaal slag maken door de gedragscode verplicht te stellen aan haar leden.

Het was in ieder geval een geslaagd gesprek en de discussies waren pittig en interessant.

Comments

Comment from Berrie Pelser
Date: May 8, 2008, 2:57 PM

Goed verslag Stijn, en ook een goed gesprek 🙂

Pingback from ICTdaily.nl – Jouw dagelijkse roddels en nieuws
Date: May 12, 2008, 1:17 AM

[…] Domco Console, heeft ook een date gehad met het opperhoofd van Brein, de heer Tim Kuiken. Stewie is playing with the big boys now. De kakelende kip van Brein, vaak gezien als de grootste rat van internetland, lijkt bezig met […]

Pingback from Petitie tegen Stichting Brein
Date: August 1, 2009, 2:45 PM

[…] Brein op bezoek | Stewie`s Blog Brein sluit ‘minder legale’ websites | Stewie`s Blog […]