Gamert column: De vakantiehosters

4 January, 2007 (12:09) | Rants

De voorjaarsvakantie is weer voorbij.Traditioneel worden aan het begin van elke vakantie tientallen gamehosting “bedrijfjes? opgestart. Al deze bedrijfjes hebben iets in gemeen: ze stoppen allemaal binnen enkele weken.
Tekenend voor deze situatie was de website GameserverOverzicht.nl waarop zo’n 50 verschillende gamehosters werden vergeleken op basis van prijs. Van de 50 gamehosters die op de site stonden vermeld, bestaan er nog slechts 20! Deze 20 vormen de vaste kern van gamehosters op de overvolle gamehosting markt. De site zelf is overigens ook al net zo snel weer offline gegaan als deze online kwam. Jammer.Net als bij webhosting is zo langzamerhand een wildgroei van nieuwe bedrijfjes aan het ontstaan die aan gamehosting doen. Tijd voor een beknopt overzicht van de divers types hoster:

Copycat
De copycat kopieert grote stukken tekst en prijslijsten van de website van één van de bekende gamehosters in de hoop hetzelfde publiek te bereiken als het succesvolle origineel. Deze gamehoster is arrogant en probeert zijn grote voorbeeld altijd en zoveel mogelijk zwart te maken in de hoop dat hij zelf meer klanten krijgt. Wat hij echter vergeet is dat zijn grote voorbeeld de zaken ook technisch voor elkaar heeft.

Ultra-low budgethost
De ultra-low budgethost gaat tientallen procenten onder de prijs van de directe concurrent zitten. Niet alleen is het bedrijf hierdoor niet meer winstgevend, ook op de inkoop wordt sterk bezuinigd. Plaatsing is in het goedkoopste datacentrum met het slechtste netwerk. Om kosten te besparen maakt deze gamehost gebruik van illegale software. Zodra deze gamehoster klanten verliest door het slechte netwerk stopt deze vaak plotseling. Ook komt het vaker voor dat deze host de rekeningen niet betaald en de servers plots afgesloten worden. Als je dan net je geld hebt betaald is je geld weg!

Kinderhost
De kinderhost heeft geen website nodig. Alles gaat via een forum of MSN Messenger. De kinderhost stopt zodra de zaakvoerder niet meer op internet mag van pappa of de familie op vakantie gaat. De echte kinderhoster gaat ook nog naar school waar hij ook het grootste gedeelte van zijn clientèle vandaan haalt. KvK inschrijving, BTW nummer of Algemene Voorwaarden zijn er niet bij maar uiteraard wordt er wel BTW in rekening gebracht, 19% extra winst! Ook deze gamehoster gebruikt illegale software, want aan contracten doet hij niet.

Get rich fast!
Het grootste misverstand onder jongeren: snel rijk denken te worden door een eigen bedrijf te starten. Feit is dat je de eerste maanden of zelfs jaren veel geld en tijd erin moet stoppen voordat je goed geld verdient. Kwaliteit kost geld en naarmate de onderneming groeit moet er steeds meer geïnvesteerd worden om deze kwaliteit te behouden. De meeste beginnende gamehosters, de kinderhosts, stoppen zodra de belastingdienst aanbelt of als papa de rekeningen niet meer wilt betalen. Het vreemde is dat er toch tientallen nieuwe gamehosters per vakantie starten.

Stijlloze tip voor de bikkels die de komende vakanties het weer gaan proberen: Wees bereid veel tijd in het bedrijf te steken en neem je klanten serieus!

Comments

Pingback from Hosting ethics: what’s up with gamehosting? | Stewie’s Blog
Date: August 8, 2007, 12:23 PM

[…] year ago I wrote a column for Dutch game website Gamert. It tells the story of a GSP review website. Three months after the […]

Pingback from Vakantie zomer 2011 (of wie gaat allemaal waar naar toe deze zomer)
Date: July 6, 2011, 3:28 PM

[…] 7.374 Posts Randy geregistreerd gebruiker Online De zomer, zoals elk jaar, een webhostingbedrijf beginnen! Quote + Plaats een Reactie « Vorig Onderwerp | […]