Gamert column: Het online geteisem

2 January, 2007 (12:08) | Rants

Tja wat wil je. Online gamen draait vaak om het zaaien van dood en verderf. Zoveel mogelijk killpoints vergaren en agressie een beetje kanaliseren. Gamen haalt dus het slechtste in de mens naar boven (maar oh zo fijn!). Geflipte dwazen heb je overal, ook online. Geen enkele game uitgezonderd. Er is helaas vrij weinig aan te doen, maar we maken het leven graag een stukje draagbaarder voor je door eens een handig overzicht te maken van de meest trieste dwazen die het online gamen onveilig maken.

Whiners

Huilebalken, mietjes, kneuzen, jep: Counter-Strike zit er vol mee. Dan mag je niet campen, dan ben je weer aan het baserapen, dan ben je AWP-whore en om het af te wisselen had jouw slachtoffer nét last van lag, een slechte ‘reg’ of stond de zon nét in zo’n positie dat een felle straal via de spiegel van een langsrijdende auto door het glazen oog van een langslopende piraat recht in het gezicht van jouw slachtoffer schijnt. Hoe dùrf je hem op dat moment een kogel door de kop te jagen. Dat is wel het laagste dat je kunt doen. Dit volk denkt dat een gameserver het verlengde is van hun MSN-gesprek, waardoor je tijdens het spelen hele gesprekken krijgt te zien over “sgool” en hun “m88” (maatjes) dan wel “pimps en sletjes.”

De Basterd Operator From Hell

De Basterd Operator From Hell (BOFH) is beroepsmongool die vanachter zijn extra-stoere nickname bans, kicks en andere digitale straffen uitdeelt. Hij noemt zich ‘Terr’ of heeft een andere gaylord-nick. Hij is een god, je moet hem aanbidden, hij heeft altijd het laatste woord en strooit her en der met wijze quotes: “I am the law! Put down your weapons and prepare to be judged.,” of “Do you feel lucky? Well, do ya, punk?” gevolgd door een “Make my day.” De geweldige Mani Admin Plugin geeft de BOFH in Counter-Strike Source nog extra mogelijkheden om een speler in de fik te zetten, hem even lekker af te rossen of hem midden in een gevecht stil te zetten.

Ook op fora komt deze moderne veldwachter voor. Censuur, berichten wijzigen naar willekeur en feedback niet dulden. Hoewel dit volk communicatief geheel gestoord lijkt, ligt het vaker dieper. Vroeger was deze BOFH het kind in de klas die elke pauze in elkaar werd gerost, door Bubba werd bewerkt en het type wiens middageten zelfs door de eerste klassertjes werd afgepakt. Weerloos, afgezonderd en een berg opgekropte woede zorgen voor de creatie van een misvormde nerd die tien jaar later jouw e-mail kan lezen, je berichten censureert en met één druk op de knop jouw online alter-ego kan wissen. Zij zijn stoer, jij bent slechts een (l)user. Hell, wat kan jij ertegen doen? Vrij weinig, maar wees gerust, jij hebt wél een leuke jeugd gehad, jij kan wél buiten komen als het nog licht is en jij weet wél hoe het is om met iemand van het andere geslacht dingen te doen die zij alleen op het beeldscherm zien.

Cheaters

Jep, ze bestaan. Jep, ze vinden zichzelf stoer. Jep, ze blijven ook bestaan. Cheaters, valsspelers, de types die nooit kunnen winnen zonder externe hulpmiddelen, ranzige kneuzen die graag showen met hun oversized digitale penis, type ‘beschadigde hersenschors’. Voorbeeldje: www.pwned.nl. Valve, uitgever van onder andere Half-Life 2 en Counter-Strike, geeft het goede voorbeeld door dit soort digitaal tuig te weren van hun hele netwerk (Steam).
Lamers

Het structureel irriteren van andere gamers is in opkomst onder de ‘sgool’-gaande Counter-Strike Jugend. Probeer zoveel mogelijk teammates dwars te zitten, teamkilletje hier en daar of gooi simpelweg een flashbang in het gezicht van een groepje teamgenoten, plezier gegarandeerd. Helaas zijn veel van deze infantiele randmongolen aangetrokken door de populariteit van Battlefield 2. Hier kan je heerlijk voor tanks en jeeps springen, bij voorkeur die van je teamgenoten. Niet alleen krijgt hij dan minpunten, nee, na drie keer zelfmoord heb jij je teamgenoot naar keuze van de server gebanned. Ha, dat is cool! “OWNED!!!”

De gevorderde lamer heeft bovendien geleerd hoe hij teammates van gebouwen af kan duwen, hoe het voelt om met een volle Black Hawk helicopter “Allah Akbar”-roepend tanks te mollen of simpelweg je teammates structureel naar 10% health te schieten. Ook leuk is het om mensen in je jeep te lokken waarna je samen op expeditie gaat in het dorpje aan de verkeerde kant van de map. Ja, die plek van waar het minimaal vijf minuten lopen is om weer in de buurt van een gevecht te komen.

Remedie

Tja, wat kan je tegen dit gedrag nog verder inbrengen? Ik raad aan de kiddo aan te pakken met een teamkill, oog om oog, tand om tand, gevolgd door “ongezien de tiefus.” I’d love to stay and chat, but you’re a total bitch.